download font arab dan jawi ~ asampedasikanpari

nuffnang

Jumaat, 1 April 2011

download font arab dan jawi

Sini aku cuba untuk tolong kengkawan seperjuangan yang tak banyak pilihan dalam menaip dalam jawi... adalah sedikit sebanyak jenis-jenis font yang boleh digunakan untuk pelbagai tugasan.. tapi kena ikut beberapa langkah di bawah ini... actually, ini untuk OS Windows XP... untuk windows 7 atau vista.. akan aku cuba untuk beri tutorialnya dalam masa terdekat nih.. jadi boleh ikut langkah2 di bawah ini :

Langkah 1:

Pergi ke sidebar blog ini. Klik link " download font arab dan jawi" seperti gambarajah di bawah :

Langkah 2 :

Selepas klik tersebut, anda akan di bawa ke laman web "4Shared" yang akan memaparkan link "muat turun sekarang'. Seperti gambar di bawah :
Langkah 3:

Setelah klik pada button tersebut, tunggu dalam beberapa saat, paparan seterusnya akan keluar seperti di bawah. Seterusnya, apa lagi.. klik link tu dan terus dapat download secara automatik...


Langkah 4 :

Ok.. selepas anda berjaya download, anda check di mana tempat folder "font arab.zip" anda di simpan. (sebenarnya ia bergantung kepada sistem oleh pc atau laptop anda). Biasanya dalam c: my Documents > download. Kemudian, anda klik kanan tetikus atau pad touch laptop anda dan extract file ke dalam folder yang anda suka ( kalau boleh pastikan folder yang mudah dicapai semula). Extract File pelu dilakukan kerana file font ini adalah dalam bentuk "zip" iaitu file yang telah di "compress" kan. Seperti gambar di bawah:Langkah 5 :

Seterusnya, anda perlu ke "control panel" pada menu start di desktop anda. Gambarannya seperti di bawah :Langkah 6 :

Di dalam menu Control panel tersebut, klik pada ikon folder "fonts"
Langkah 7 :

Selepas "isi perut" dalam folder fonts tersebut dipaparkan, pergi ke menu "file" dan pilih Install New Font... seperti di bawah:
Langkah 8 :

Seterusnya, dalam langkah ini, anda perlu mengikuti beberapa langkah seperti dalam gambar rajah di bawah. Ikuti turutan nombor.

1: Pilih location file yang anda extract tadi.

2. Setelah itu, folder tersebut telah dipaparkan, kemudian klik pada folder tersebut dan automatik segala font dalam folder tersebut akan terpapar dalam ruangan di atasnya.

3. Kemudian, "select all" kemudian "OK".
Langkah 9 :

Syabas sekiranya anda telah berjaya memuat turun font tersebut. Anda boleh semak font baru anda di dalam mana-mana aplikasi Microsoft office anda. Gambar dibawah adalah contoh dalam word.


Jadi, selamat mencuba.... jika ada apa-apa bantuan, sila berhubung melalui email saya.. terima kasih..

0 ulasan:

Catat Ulasan

Pengikut Blog Ini

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys