Teori Gagne 9 Events ~ asampedasikanpari

nuffnang

Isnin, 2 Januari 2012

Teori Gagne 9 Events


Teori Gagne Nine Events
Teori Gagne Nine Events yang diperkenalkan oleh Robert M. Gagne membantu guru memahami proses belajar sehingga dapat mempengaruhi dan melancarkan proses pengajaran dan pembelajaran. Ia juga dapat mengembangkan proses dan isi pengajaran agar pembelajaran menjadi lebih mudah difahami, seronok dan murid dapat dilibatkan. Sistem instruksional yang diperkenalkan oleh Gagne ditakrifkan sebagai rangkaian peristiwa yang dirancang dari luar yang mempengaruhi proses dan meningkatkan pembelajaran ( Nur Syamim & Nurul Hazwani, 2010). Teori yang dibangunkan oleh Gagne ini adalah amat berkait rapat dengan teknologi. Guru boleh menggunakan teknologi yang asas seperti komputer misalnya. Guru perlu juga kreatif dalam melaksanakan pengajaran dengan menggunakan beberapa unsur-unsur multimedia seperti gambar, video, sound atau suara dan sebagainya.
Robert Mills Gagne dilahirkan pada 21 Ogos 1916 di North Andover, Massachusetts, Amerika Syarikat. Beliau mendapat PhD dari Brown University pada tahun 1940. Beliau menjadi professor dalam bidang psikologi pendidikan pada 1940-1949 di Connecticut College. Beliau juga pernah menjadi professor di Jabatan Pendidikan Penyelidikan di Florida State University pada tahun 1969.
Gagne pernah berjawatan sebagai pengarah penyelidikan untuk tentera udara pada 1949 hingga 1958 di Lackland, Texas. Beliau juga pernah bekerja sebagai perunding untuk Jabatan Pertahanan dari tahun 1958 hingga 1961. Beliau juga pernah menjawat jawatan pengarah penyelidikan di American Institute of Research, Pittsburgh mulai tahun 1962 hingga 1965.
Robert M. Gagne juga banyak menulis dan mengedit buku dan artikel. Antaranya ialah Kesediaan Belajar ( 1965 hingga 1985 ), Prinsip Design Instruksional ( 1974 hingga 1992 ) dan Psikologis Prinsip dalam Pembangunan pada tahun 1962.
Proses pembelajaran yang Gagne perkenalkan iaitu Gagne’s Nine Events menurutnya mampu meningkatkan kognitif pelajar dalam pembelajarannya. Events atau peristiwa yang disusun oleh mengikut turutan bermula dengan Gain Intention atau menarik minat. Kedua, menyampaikan tujuan atau objektif pelajaran yang hendak disampaikan. Ketiga, mengingat kembali atau mengimbas tajuk-tajuk yang berkaitan sebelum ini. Keempat ialah menyampaikan isi kandungan pelajaran. Kelima, memberikan panduan dan bimbingan dalam pelajaran berkenaan tajuk yang diajar. Keenam, memberikan latihan sebagai gerak kerja kepada murid. Ketujuh pula ialah guru memberikan tindakbalas terhadap jawapan yang diberikan oleh murid. Kelapan ialah menilai kemampuan murid dengan mengukur prestasi murid dengan markah yang diperolehi dan yang terakhir adalah aktiviti menguatkan ingatan kepada murid agar mereka dapat menyimpan hasil pembelajaran pada hari itu dalam memori.
contoh slide mengikut Gagne 9 Events ( klik link ini ) atau ruangan mut turun di sebelah kanan blog.. 
Rujukan :
Bambang Warsita. 2008. Teori Belajar Robert M.Gagne dan Implikasinya Kepada Pusat Sumber Sekolah. Jurnal Teknodik., Volum 12, 65-79.

Dy Rosita Hj Yaakub, Maladiah Diman.2008. Penggunaan Teknologi Pendidikan dalam Pengajaran dan Pembelajaran di Negara Brunei. http://www.slideshare.net/Dr22s/teknologi-pendidikan

Fakulti Pendidikan,. Konsep Penilaian. Universiti Malaya, Kuala Lumpur. http://pendidikanmoral.um.edu.my/index.php?page=61
Hajijah Hasan.2009. kaedah Mesra Warna ( Di kalangan Murid Tingkatan Lima). http://www.smk-majakir.net/modules/news/Jurnal%20Munsyi/Hajijah%20Hasan.pdf
Jabatan Mufti Melaka. Sejarah Haji. http://www.al-azim.com/haji/sejarah.htm
Mufti Kerajaan Brunei. 2010. IBADAT HAJI: PERMASALAHAN MELONTAR JAMRAH. http://www.mufti.gov.bn/irsyad/pelita/2010/bill22-2010.pdf
Muhammad Aminul Khalil Bin Zaini, Muhammad Amir Al-Hafiz Bin Zulkifli dan Muhamad Ridhuan Bin Ghani. 2010. Implikasi P & P Teori Pemprosesan Maklumat – Robert Mills Gagne. http://ridhuanghani.blogspot.com/2010/08/implikasi-p-p-teori-pemprosesan.html
Norazrena Abu Samah & Shaharuddin Mohd Salleh.2011. Laman Web Matematik Bagi Tajuk Kebarangkalian Berpandukan Sembilan Aspek Pengajaran Gagne dan Teori Pelaziman Operan Skinner. Jurnal Teknologi Pendidikan Malaysia, Jilid 1, Nombor 1, 63-73. .
Norazrena Abu Samah & Shaharuddin Mohd Salleh. 2009. Pembangunan Laman Web Matematik Berasaskan Sembilan Aspek Pengajaran Gagne Bagi Tajuk Kearangkalian I dan II. Universiti Teknologi Malaysia, Johor.
Rosli Abd Rahman.2008. Keberkesanan Kepimpinan Instruksional Mewujudkan Budaya SMKA Yang Kondusif. http://www.iabu.moe.gov.my/kkerja2008/Rosli%20Shams_PPT.pdf.
Universiti Teknologi Mara, Kedah. Sains Dan Teknologi Dalam Islam. http://lib.kedah.uitm.edu.my/psblibrary/notes/languagestudies/layout/notes/CTU%20211/1.pdf

0 ulasan:

Catat Ulasan

Pengikut Blog Ini

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys